Friday, February 6, 2009

Makes Some Move Now !

Assalamualaikum...

tetibe je jari jemari ni terasa ingin menghapdet blog..banyak bende sebenornye yang main kejor-kejor dalam pikiran aku ni untuk diterjemahkan balik dalam blog ni..mungkin mase tak brape nak ade untuk aku menaip (sebenornye aku maleh nak menaip..bukan takde mase..hehe). Actually aku takde tajuk yg khusus nak cite pe kali ni..ikut je pe jari jemari aku ni nak taip pe..& ape yang kepala otak aku tgh pikir skrg ni.


Semester ni dh sampai di pertengahan dh...ni bermakne hanye tinggal 2 bulan lebih je lagi sebelum aku menamatkan riwayat hidup aku sebagai seorang undergrad student..aku sebenornye dh tak berape sabor dh nak habis..rase malas giler dh nak study..tapi idak gak rajin & semangat nak keje pun..hehe.

Dah nak hampir ke hujung sem ni keje pun bertambah-tambah...dengan FYP aku ni yang tak berape nak gerak lagi ni walaupun dh nak dekat anto dh repotnye..dengan project-project utk subjek2 lain lagi..assignment lagi..test lagi..main game lagi..tdo lagi..tdo lagi..tdo lagi..tdo lagi..fuuhhh..banyak benor keje aku sbenornye..hehe.Semangat aku ni suke main nyorok2 + cop tiang..tu yang payah tu..aku maleh nak layan sangat main permainan bebudak tu..tu yang die merajuk tu..sekejap ade skejap takde semangat tu..hahaha.

I must make my move now! its Now Now Now not tahun dpan,not tahun 2020. Takkan nak tunggu bile dah cukup semangat, bile dh cukup motivasi, bile dh cukup rajin, bile dh cukup ilmu baru aku nak betul-betul semangat nak wat something. Nak tggu ape niiii? Tangguh kenape ni??? Its now to work all out.. semua kene buat secara ekstrim.Blajo kene ekstrim..makan kene ekstrim..minum kene ekstrim..tdo pun kene ekstrim..lagi sedap kalo wat sume bende tu sambil mkn eskrim..lagila terase nikmatnye.hehe..

Boleh tak boleh tu lain crite. Yang penting sebenornye kite kene cube!




And the most important thing is we do all this NOT for d sake of good marks, or good degree certificate. It's about tuntutan agama. We as a muslim dituntut wat sehabis baik untuk setiap bende yang kite buat..tak kesahla bende yang kite wat tu kecik or besar..yang penting kite kene wat bersungguh-sungguh.

Markah yang kite dapat dalam exam bukanlah tujuan utama kite sebenornye..tapi yang paling penting sebenornye adakah kite paham ape yang kite belajo & macam mane kite nak apply ilmu yang kite dapat tu dalam kehidupan kite as a muslim mengikut lunas-lunas Islam. Kite dapat highest marks waktu exam kat dunia ni pun sebenarnye tak gune pun kalau kite dapat lowest marks kat akhirat nanti & kat depan Allah nanti. So aku berpesan kat diri aku yang tak berape nak cukup ilmu ni & kepada sesape yang nak ikut pesanan ni supaya segala yang kite wat dalam dunia ni tujuan utama kite adalah utk dpt highest marks kat akhirat nanti. So korang sume tak payah la nak riso-riso pasal exam ke test ke.wat relax je.hehe.Study untuk exam je rugi..sama macam tak yah study sebenornye. Kite ikhlaskan hati kite ni kite study utk kite dapat keberkatan dari ilmu tu..bukan untuk exam je.

jadi kite kenela buat sehabis baik ape saje yang kite buat, guna masa, ruang, rezeki yang ada dengan sebaik mungkin.. termasuk lah dalam bab mencari hidayah Allah..kene cari dan memperbaiki diri sebanyak mungkin. Setiap hari kite kene muhasabah diri kite..elok ke ape yang kite buat arini???cukup ke solat ke???adeke kite aniaya orang arini???kite dah tunaikan tanggungjawab kite kepada Allah & juga kat makhluk yang lain ke??? Sume tu kite ni pikir & cuba ubah kalau ape yang kite buat semalam & arini tu tak elok.Hidayah Allah ni kite kene cari..die tak datang dengan sendirinye..jangan sampai kite nyesal teramat sangat kalau Allah tarik balik hidayahNYa kat kite.Waktu tu kite akan jadi orang yang paling rugi sekali kat dunia ni.

Supaya jangan ada yang berkata “Kalau sekiranya Allah memberi petunjuk kepada ku tentulah aku termasuk org orang yg bertakwa..atau supaya jangan ada yang berkata ketika dia melihat azab ” Kalau sekiranya aku dapat kembali ke dunia, nescaya aku akan termasuk org2 berbuat baik..” [3:57-58]

Buat lah sehabis baik dalam setiap pekerjaanmu…insyaAllah akan ada pertolongan dan petunjuk dari Allah..jgn lah cpt berputus asa..sbb giving up will put an end to everything tht you are working on.

InsyaAllah.

Wallahu A'lam.

4 comments:

M A S R U R A H on February 7, 2009 at 12:02 PM said...

"The Power To Move"
alahai kes awk ni mcm kes sy jgk la..tp sy ni xreti nk tulis pnjang wakaka..agaknye boleh x sy pinjam awaknye real situation ni dlm my blog..ehehe..copy skit ye.
Sharing is caring!! heheh

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on February 7, 2009 at 2:38 PM said...

hehe...tak de masalah.
copy je ape2 yang awk nak dlm blog sy ni..sy bagi dengan ikhlas ati tanpa meminta sedikit bayaran pun..tapi kalo nak bagi lagi bagus.hehe

M A S R U R A H on February 9, 2009 at 8:51 PM said...

thanks a lot hafizi!

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on February 9, 2009 at 9:25 PM said...

Afwan ya ukhti..

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal