Monday, September 1, 2008

Ahlan Ya ramadhan

Salam ramadhan buat sahabat2 serta pengunjung2 blog ni..harap2 orang mengunjung ke blog ni pose la hendaknye kecuali bagi muslimat yang dibolehkan syara' untuk tidak berpose aas sebab2 yang tertentu..hehehe.Bagi kaum2 muslimin yang dah akil baligh,yang kalo dah kawen tu dah bleh dpt anak dah,renti2kanla niat untuk tak berpose penuh tahun ni..ingat sikit,diri tu dah besor panjang,bukan bebudak hingusan lagi.Kadang2 bebudak tu lagi pose penuh (pasal nak dapat duit raye) daripada bebudak besor yang ngaku diri tu kecik lagi..hahaha. bagi yang dapat berpose penuh,Alhamdulillah la di atas kejayaan kome sume mengharungi peperangan melawan hawa nafsu korang sendiri..yela,setan2 dah kene ikat.Yang tinggal bermaharajalela adalah nafsu korang sendiri. Tu yang bile nak beli makanan bebrbuka je beli macama stok nak makan bebuka 30 hari..pehtu dah tak habis & membazir.Membazirkan tu kan amalan syaitan..so janganla teringin benor nak jadi sedara mara syaitan tu.

Bulan Ramadhan ni juga sebenornye adalah pesta ibadat bagi kite sume..di waktu siang hari kite berpose,malam pulak kite penuhi ngan solat terawih dan witir.Ditambah pulak tu ngan bace Al-Quran & juga qiamullail..Sabda Rasulullah:

"Hai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang mulia, bulan rahmat... dimana bulan ini mewajibkan kamu berpuasa di siang hari dan sukarela bersolat pada malamnya. Barangsiapa yang mendekati Allah dengan melakukan segala amalan sunat di bulan ini akan menerima ganjaran seperti melakukan amalan wajib di lain hari. Ini merupakan bulan kesabaran dan kesabaran itu imbuhannya syurga. Ini juga bulan sedekah dan bulan dimana rezeki orang beriman bertambah..." (Diriwayatkan Ibn Khuzaymah)

So ape lagi, peluang ni Allah hanya bagi kat bulan ramadhan je..mane nak dapat buat amalan sunat dapat pahala macam buat amalan wajib.So suppose kite kene rebut la peluang yang dah dihidangkan oleh Allah ni..

Teringat plk pose time bebudak dulu...seingat aku,aku pose stat umur 6 ahun rasenye.Tapi konpem la tak penuh 30 ari..kadang2 nak penuhkan sehari pun dh cukup azab waktu tu..hehhe.Tapi disebabkan mak & abah aku jenis yg garang gak orangnye,& mak aku ckp,kalo tak pose time bkk pose nnti kene duk jauh2,takleh duk ngn orang yang bukak pose.Nak tak nak,kenela tabahkan ati & diri ni pose penuh sari walopun kadang macam dah nak pengsan dah rasenye..haha.
Tapi alhamdulillah,mungkin berkat ketegasan mak ngan abah aku tula,stat darjah 1 aku dah boleh pose penuh..& dah tak wat2 pengsan lagi time pose..haha.Syukran to my beloved abi & ummi coz tak penah jemu & penat nak didik anak mu yang agaka nakal ni.

Ape-ape pun ramadhan kali ni aku amat mengharapkan 1 perubahan pada diri aku..perubahan dari perkara yang tak brape elok kat diri aku ni kepada perkara yang elok..dari perkara yang elok kepada perkara yang lebih elok..So selamat berpose kepada sume umat Islam kat seluruh dunia..moga ramadhan kali bukan ramadhan yang erakhir untuk diri kite ni..& moga ramadhan kali ni membawa perubahan positif dalam diri kite.

1 comments:

syammil said...

aku yang no 3.gaco n abu confrm no 1..

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal