Monday, September 1, 2008

Relax-relax minda di bulan Ramadhan

Bulan ramadhan tiba juga akhirnye..dah lame benor rasenye menantikan bulan ni.Dalam bulan ramadhan ni..macam2 dugaan dalam menjalani ibadah pose..so macam2la karenah umat manusia di bulan pose. Kat sini aku just nak kongsi sikit je bnde2 yg ok or tak ok or perangai2 manusia ketika menjalani ibadah pose ni.Check it out....

1)kite mestila rase bersemangat untuk menyambut kedatangan ramadhan al-mubarak ni..tapi semangat & gembira pun jgnla sampai terkinja2 keseronokan.heheh

2) Tengah2 berpose jgnla terlampau stress akibat perut tu selalu membuat konsert amal di siang hari. Tenangkanla diri anda walopun perut tu sememangnye tengah lapo.

3) Akibat terlampo lapo,ade yg hampir2 pengsan 88x kali dalam sehari(biasenye bebudak)..bukan pe sbenonye,nak nunjukkan die tu dah tak larat benorla tu..harap2 mak bapak bagi berbuka.heheh

4) Ade gak sesetengah manusia yang lapo sanggup menghantukkan kepala nye ke dinding..ade ke???kalo ade aku sarankan tak yah buat bnde yang tak berpekdah tu..bukan leh kenyang pun kalo hantukkan kepala ke dinding.hehe

5) Di bulan yang mulia ni gak kite di suruh jangan selalu marah2..bagi sape yang agak2 panas baran tu,bawak2la cool ketika di bulan pose ni..takde pekdahnye marah2..buat lapo lagi adela.Kalo agak2 nak marah,ambikla wudu',tapi jangan pulak sengaja nak menelan air wudu' tu..tak psl2 batal2 pulak pose.

6) Waktu berbuka,janganla gelojoh benor makan seperi orang tak penah jumpe makanan & juga seperti org tak makan 18 bulan..bwk2la bersabo sikit..tak lari makanan tu kecuali la ade org yang bwk lari mknn tu..heheh. mulakanla ngn basmalat moga rezeki tu berkat.

7) Bulan pose bukan bulan yang mengajo kite bermalas-malasan..petang2 sebelum gi beli juadah berbuka pose,agak elok kalo gi membuat senaman ringan bersama rakan2 anda. Boleh gak menyehatkan tubuh badan tu..daripada duk melingkor je mcm ular sawa,bwk2la bersenam ek..hehe

8) Bagi student2 mcm aku ni,aku nak nasihatkan jgnla time kelas tu tdo plk akibat kepenatan + kelaparan akibat berpose..takkan baru tak mkn setengah hari dah lembik kot..Rasulullah ngn para sahabat dulu time pose siap gi berperang lagi..pehtu menang pulak tu..betapa berkatnye wat sumting yang baik ketika berpose.So semangat2kan diri anda untuk study di bulan pose ni.hehe

9) Janganla asyik mengelamun je time pose2 ni..adalah lebih baik kalo gi bace quran ke,berzikir ke,kemas2 umah ke,study ke,main game ke,cat reban ayam depan umah ke,betulkan pagar umah jiran ke,mop lantai yang dah berhabuk tu ke adalah lebih baik daripada duk mlepak mengelamun je.hehe.

10)Last skali kalo ade niat2 buruk yang ade dalam ati tu mintak kite bersihkan la..bior kite menjalani ibadah pose ni ngan ati yang cukup bersih lagi suci serta murni dengan penuh keikhlasan.Moga segala amal ibadah kite di bulan pose ni diterima Allah.

Segala ape yang ditulis di atas hanya sekadar sedikit nasihat buat diri aku yang sering lalai..& juga buat mereka2 yang nak ambik bende ni sebagai nasihat..kalo taknak pun takpe..tak pakse pun..just ambik sebagai bende yang boleh merelaxkan minda ketika perut tengah bernyanyi lagu metallica daripada album terbaru mereka yang bertajuk 'i'm so hungry,give me some food to eat'.heheh..kalo ade salah silap ape yang ditulis diatas harap di maapkan.

2 comments:

encikpundak on September 1, 2008 at 5:48 PM said...

selamat puasa bro.

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on September 1, 2008 at 10:13 PM said...

yukran..syukran..selamat berpose untuk ko gak..hehehe

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal