Sunday, August 31, 2008

Merdeka...Merdeka..Merdeka..!!!!

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka


assalamualaikum kepada sahabat2 sekalian...salam merdeka & salam ramadhan al-mubarak..Buat kesekian kalinya aku telah membuakan blog aku ni berhabuk dan bersawang balik akibat langsung tak dijenguk kat blog ni + tak di hapdet2 ngan entri2 yang baru..bukan nia di ati ni nak bagi bersawang lagi berhabuk,tapi kehidupan ku sebagai seorang pelajar@student@mahasiswa@penganggur(yela,tengah belajo,bukan keje lagi pun) yg sibuk@buat2 sibuk@penyebuk ngan kuliah,assignment mahupun FYP aku telah menyebabkan aku tak ade mase nak menghapdet blog ni.Aku pun rase sedih gak nengok blog aku ni bersawang2 tanpa di hapdet,tapi apa kn daya,kite merancang,Allah juga ade perancangan, & semestinya perancangan Allah itu adalah yg terbaik buat hambaNya. So dengan sedikit kerajinan dicampur ngn idea nak merapu yang datang dengan melimpah ruahnye, aku rase aku terpakse rajin2kan jari jemari aku untuk menghapdet blog ni..hehehe.

Nengok tajuk entri ni pun kome dah bleh tau aku nak cite pasal pe kan. Tu aku siap bagi lirik lagu merdeka lagi..lagu yang sentiase di nyanyikan bile tibe sambutan merdeka. Waktu malam merdeka ni aku berada di nilai, melepak kat umah sahabatku Ajip kat USIM. Tujuan aku datang sane pasal nak ziarah ajip & sahabatku yang baru balik dari mesir, Syeikh Anas al-hafiz. Dah lame benor rasenye tak jumpe die. So ade kelapangan ni nak la jenguk sahabat yang baru balik dari bumi anbiya' ni kan. Lagipun aku nak ambik barang yg aku kirim kat syeikh Fahmi kat mesir(pamie, ko lupe bagi aku cd driver la..hahah).

Aku sampai kat Nilai pun dah nak dekat maghrib dah. Ajip tunggu aku kat tol nilai,ambik aku bawak gi umah sewa die. Setelah lepak2 seminit dua & setelah solat maghrib, dengan perut aku yang dah mula membuat konsert ambang kemerdekaan dh dengan menyanyikan lagu yang kat atas tu(awal pulak perut aku ni stat konsert..hahha),aku ngan ajip mencari la kedai makan kat area matrik UIA..bolehla tahan makanan kat gerai kat situ..cukup untuk aku men'stop'kan konsert yang tengah rancak ka dalam perut aku tu..hehehe

Disebabkan kat tv ade cite death note ngn nak nunggu syeikh anas sampai, aku ngan ajip pun balikla umah..rase maleh pulak nak kuar malam2 ni. Lebih kurang kul 11 lebih, syeikh anas pun mesej ajip yang die dah nak sampai dah. So aku ngn ajip pun kuar la tunggu die kat hostel laki USIM. 10 minit lepeh tu die sampai. AKu ajakla lepek maplei pasal aku tau kat mesir mane ade maplei.hehehe.Kitorang pun memulakan sesi berborak sakan sambil makan roti canai kat maplei salam..yela, dah lame tak jumpe,bnykla bende nak berborak..berborak punye berborak, dah nak dekat kul 1 dah rupenye..dah merdeka dah rupenye..aku pun tak sedor..hehe.

Tengah2 aku nyembang2 ngn deme tu, aku nengok2 gak kat meja lain..ade sekumpulan remaja laki ngn pompuan ni tgh duk lepak2. Baru lepas balik nyambut merdeka kot. Tapi sedih gak aku tengok deme tu..ngn campur laki pompuan, pakai pun ketat2,yang pompuan usah citela pakai cmne kan,pakai baju nak saiz baby yang baru lahir je..mane tak laki yang memang Allah bagi nafsu syahwat ni tak teringin nak melakukan perkara2 yang dilarang oleh agama kat pompuan camtu. Tudung akyah citela,konpemla tak pakai kan. Kalo pakai pun ape maknenye kalo baju dah ketat. Yang laki nye plk pun lebih kurang je aku tengok..ade yang pakai seluar pendek,kalo pakai sluar panjang pun ade plk koyak kat lutut. Camne gamaknye deme nak semayang ek..kalo deme bawak kain takpe gak,ni konpemla tak bawak kain pelikat punye.

Negara dah 51 tahun merdeka, tapi kalo dipikir2kan balik,kite ni sebenonye dah cukup merdeka ke???Kalo setakat kul 12 tengah malam 31 ogos tiap2 tahun melaungkan medeka sambil nak tercabut anak tekak & nyembor ayor liur hingga mengakibatkan orang berada kat depan tu habis basah kuyup akibat percikan ayor liur kie yang begitu semangat sekali melaungkan merdeka.heheh. Tapi kite sendiri still di jajah pemikiran dan budaya oleh barat..tapi kalo barat takpe lagi rasenye.kite sebenonye dah dijajah oleh syaitan & hawa nafsu kite sendiri sebenonye..Syaitan dah ngekek-ngekek gelak guling2 pasal berjaya hasut anak2 Adam a.s ni ngikut deme tempah jalan ke neraka.

Sebenonye sambutan tu takla penting sangat pun..yang penting sebenonye perubahan kat diri kite ni.Berubah dari bende buruk kepada bende yang baik.Bende yang baik kepada bende yang lebih baik...so lepeh ni pakat2la kite tukor segala2 nye kepada bende yang lebih baik termasuk barang2 yg dh buruk tu..tukor je trus.heheh.

Acara penyembangan bersama ajip & syeikh anas pun terpakse ditangguhkan seketika dan akan disambung semula kat umah ajip..heheh.So setakat ni jela ek..selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-51.Merdekakan diri kite dari belenggu syaitan laknatullah..insyaAllah hidup selamat dunia akhirat.

1 comments:

Syammil on August 31, 2008 at 8:02 PM said...

selamat hari merdeka ke 51 n selamat berpuasa..

pasal seluar pendek kena la minta gaco komen (seluar jeans pendek)..haha

negara dah merdeka dari penjajah.tapi minda rakyat kita masih lagi dijajah.contoh yang xbaik dari luar senang sangat nak ikut.contoh yang baik buat2 x nampak kot..

nak berubah xpayah tunggu satu tarikh pun.anytime ja boleh kalau nak..

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal