Friday, August 1, 2008

New Life Begin At Final Year

Assalamualaikum...salam sejahtera..salam ceria..salam ukhuwah..salam perantauan..salam pantai timur..bersalaman-salaman di hari raye..
dah lame bnor rasenye tak update blog ana ni...dh berhabuk, ditambah lagi ngan sawang-sawang yang bertaburan di setiap penjuru blog ni disebabkan telah lama di tinggalkan tanpa sabarang naflkah zahir & batin oleh tuan empunya blog ni..ish..ish..teruk betul ana ni. Kenapa la ana ni malas sangat nak meng'update' blog ana ni..Tula banyak sangat buat bende lagho..bende yang elok cenggini ana tak nak buat.(monolog dalaman dalam diri ana). Kalau biskut memang dah jadi lemau tahap giler-giler punye sehinggakan tuan yang empunye biskut tak sudi langsung nak memakan biskut lemau tu walaupun dicicah ngan kopi atau milo..yela,sape nak makan biskut lemau ye tak. Tapi salah satu sifat yang tak berapa bagus tu..sifat membazir. Walaupun biskut tu lemau, tapi die tak basi lagi & mampu untuk dimakan lagi. So lepas ni, sape yang ade simpan biskut-biskut lemau, mai pakat makan ramai-ramai. Jangan membazir. Membazir tu kan amalan syaitan laknatullah. Tak elok ikut. Dah la tu merapunye...ana bukan nak merapu pun sebenornye.

Pejam celik pejam celik dah sebulan dah rupanya semester baru tahun akhir pengajian ana di universiti bermula..tahun yang amat mencabar bagi ana..tahun yang amat penting..tahun yang menetukan masa depan ana..tahun dimana dah stat nak cari-cari lubuk keje..tahun dimana bagi yang solo-solo lagi memasing sibuk nak cari pasangan hidup (yela,dah nak grad..boleh trs kawen lps grad), tahun dimana sume student bz ngan final year project. Ana tak ketinggalan merasai suasana seperti yang ana sebutkan tadi except bz mencari pasangan hidupla..bukan sebab ana dah ade, tapi sebab ana malas nak pikir bende tu lagi.(yeke ni????hehehe), Pengajian tahun akhir ni memang mencabar bagi ana..Dah trase dah bahang kepayahannye semester ni..mungkin disebabkan final year project tu kan..riso tak habis dalam mase stahun..kalo tak habis dalam mase stahun,kene extend pulak..mintak segalanye berjalan ngan lancarla tanpa sebarang masalah...ana nak konvo tahun dpn..tak nak pospon-pospon.hehehe.
1) Final Year Project

Banyak bende-bende baru yang ana hadapi bile final year ni..Antaranya ialah final year projecy.Untuk Final year project ana, ana memilih tajuk 'Design & develop a composite material for push rod suspension for student race car' under encik Ridzuan Mansor as my supervisor. Bagi sesape yang bukan dari bidang engineering..maybe tak brape paham pekebendenye tajuk yang ana pilih ni..InsyaAllah ana akan terang sikit pekebendanye tentang tajuk project ana ni. Ana kene buat 1 research untuk tuko maetrial yang digunakan oleh encik push rod..kalo biasenye push rod ni guna steel@besi..tapi ana kene buat research untuk tukor material ni kepada composite fibreglass yang dimana lebih ringan dari besi..Pekebendenye push rod tu????haaa...push rod tu sebenornye hanya sebatang besi je je..Push rod letaknye kat suspension system kat kete. Dah nama push rod kan, tentula functionnye untuk menolak strut dari bahagian bawah wish bone ke bahagian atas chassis kete. Keje yang ana perlu buat dalam project ni ialah ana kene design balik bentuk push rod guna software design CATIA. Pehtu ana kene buat analysis tentang beban daya yang ade kat push rod gune software PATRAN NASTRAN. Lepas buat analisis, ana kene fabricate@buat@bentukkan push rod menggunakan material yang nak. Dah siap buat fabricate, kenela test push rod yang dah di fabricate tu samada tahan ke tak bile dikenakan daya..kene tengok samada push rod tu pecah ke,retak ke atau sebagainye. Fuuhh..nampak macam senang, tapi hakikatnye mane ade bende yang senang dalam dunia ni..tapi insyaAllah, ana akan buat bende ni sehabis baik..

tempat push rod kat suspension

bende hitam tula push rod



2) Umah sewa baru

Tahun akhir pengajian ana ni ana kene duk luar..dalam erti kate yang lain kene duk umah sewa..hostel hanye di provide utk student baru & 2nd year je..takpela, ana rase lagi seronok duk umah sewa ni.heheh. Umah sewa baru di taman tasik utama yang menanggung kapasiti 10 orang kat umah tu..mungkin orang pikir, cmnela nak hidup dalam 1 rumah 10 rang..mesti sadin kan..sadin adalah makanan yang agak ruji di masak kat umah sewa ni.hehehe. Bagi ana selesa je..seronok ramai2 ni,meriah je rasenye.hehe.Yela, nak kan sewa yang murah, kenela sumbat semaksima mungkin untuk mengurang belanjawan bulanan.hehe


nila umah sewa ana yg didiami oleh 10 orang penghuni..hehhe

kawasan laman umah yang sesuai untuk tanam padi..leh jimat beras.tak yah susah2 nak beli.heheh

3) Kepok Moto Serba Hitam

Disebabkan harge minyak dh berlambung-lambung naik, ana telah membatalkan hajat ana untuk membawak kete sem..terpakse meneruskan tradisi membawa moto je.heheh. Moto kesayangan ana telah mengalami sedikit restorasi dimana ana telah menukar kepok moto ana. Bukan keropok atau kepok leko (bak kate orang ganu). Ana telah tuko dari warne putih menjadi warne hitam..Walaupun orang kate putih tu suci..tapi amat payah dijaga. Oleh kerana ni memang dah tergolong dari makhluk yang memang amat rajin membasuh moto, tiap-tiap 2 minit basuh moto..(opposite site),maka kepok putih ana memangla teramat cantik dengan kesan-kesan kotoran yang teramat degil..dah di ajo pun taknak dengor cakap gak..tu pasal jadi kurang ajo kotoran degil ni..so amat payah untuk ana membersihkan kepok putih ana setelah beberapa bulan tak basuh..so ana mengambil tindakan yang amat drastik lagi bijaksana untuk menuko kepada warne hitam..jadila moto ana ni serba-serbi hitam. Hitam tu kan menawan..heheh. lagipun senang...nak basuh pun tak susah.hehe..jadila moto ana mcm moto suria baja hitam.hehehe.


nila moto rempit setelah di modify menjadi moto suria baja hitam..hehehe

4) Skin Laptop yang Baru + ram 1Gb

Aritu ana gi kedai computer stygx..nak cari bende lain..aleh-aleh bende lain yang ana beli..ana ternampak skin laptop transformers..lawola plk..tak tahan ana tengok..terus beli..walaupun harganye agak mhl..rm25..tapi disebabkan tak tahan tengok..beli jela. Bukan selalu pun nak tukor..tak penah lagi wat bende ni..tu yang amat truja nak letak skin kat laptop ana tu..lepeh di restorasi kat laptop ana..laptop ana menjadi kegilaan ramai remaja-remaja yang terlalu ingin memiliki laptop ana..ade yang sanggup menawarkan ngan harge yg tinggi utk memilikinye, tapi ana sayang nak jual..laptop tu ade sentimental value..jenuh pusing kat KLCC ngn member ana syeikh pami semate-mate nak beli laptop tu..sampai nak tercabut-cabut lutut ana untuk mendapatkan laptop ana tu..so tak semudah tu nak menjualnye..hahaha..Ana juga telah tambah ram kat laptop ana 1Gb menjadikan laptop ana 2Gb ram..memang laju giler jadinye..kalo nak bukak my computer tu, tak tekan dah bukak..hahaha(sape percaye memang buta IT).hehehe.



amacam..lawo kan skin laptop ana ni..menjadi pujaan ramai.heheh

Ana rase takat ni jela ana nak cite pasal kehidupan baru ana di semester baru..Malas rasenye nak mrepek lagi..dah takde idea dah ni..perut pun dah mula dah nyanyi lagu nasyid mintak untuk diisi..kalo masuk akedami nasyid, perut ana boleh menang gak. rasenye..suara nye sungguh merdu sekali..hehe.Sehingga berjumpa di post yang akan datang..Nantikan kemunculannya..wassalam



4 comments:

Anonymous said...

anta sewa rumah kena berapa sebulan? inclusive air & letrik?

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on August 10, 2008 at 7:26 PM said...

rm 800 tak termasuk api,ayor,streamyx,makan,minum,barang dapor,barang bilik,barang bilik ayor,lemari,etc..heheh

syammil on August 12, 2008 at 3:20 PM said...

mahal gila rumah anta sampai rm800.rumah ana lagi murah.pindah la masuk rumah ana.kebajikan terbela...

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on August 12, 2008 at 7:48 PM said...

tak nak la aku masuk umah hang...umah dalam kegelapan..takde cahaye keimanan..umah aku best..tabligh slalu mai..hehe

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal