Thursday, March 5, 2009

Gasing oh Gasing!!!

Assalamualaikum...

Malam ni aku cukup rajin nak menghapdet blog..sampai 2 post aku buat. Gian nak menghapdet..pasal dah lame tak menghapdet. Rindu pulak nak menaip kat keybod ni..hehe.Kali ni aku nak cite pasal gasing..kome tau ke tak pebende gasing tu???Kalo tak tau camne rupe gasing tu sila la tengok gambo kat bawah ni.


Tapi ni bukanla gasing aku..gasing aku lagi style..gasing champion tu..hehe. Seingat aku la kan, first time aku main gasing ni rasenye time darjah 4 or 5 kot..& last skali main time darjah 6. Time tu memang aku ngan member2 aku memang giler gasing..kat umah main gasing, kat sekolah main gasing, sekolah agama rakyat main gasing..kire hidup aku ni di penuhi ngan gasing la time tu..hehe.

Bile time rehat kat sekolah agama je konpem aku ngan member2 aku gi main gasing. Memang seronok giler time tu..tapi zaman kegemilangan aku main gasing ni dah 9 tahun dah berlalu. Tapi ntah camne dah final year kat U ni terasa nak main balik gasing ni..perasaan ni terus meronta-ronta nak main gasing bile aku tengok gasing kat Jonker Walk dijual ngan harge rm1 je..terus aku ngan member aku Gaco beli..ingat nak main berdua jela kat umah..nak praktis balik skill yang lama dulu..hehe.

Bile tengok ktorang main kat umah..mula la housemate2 aku yang lain menyebuk-nyebuk gak nak tumpang dua belah kaki serta tangan nak main gasing ni gak..kata salah sorang housemate ku yang nama di rahsiakan berkata "ni takleh jadi ni..sok kene beli gasing ni. Baru leh lawan pakuk ni". So dengan semangat yg berkobar-kobar, maka seluruh ahli umah aku membeli gasing sorang satu..tak kire la reti main ke tak, janji de gasing. Maka bermula tournament gasing n0 51, TU 17 di halaman rumah@tempat letak kete.hehe.

Al-kisah seterusnya...semangat berkobar-kobar bermain gasing telah di 'heat-transfer' kan ke umah coursemate aku yang lain..sehinggala ramai member2 aku yang dah beli gasing sendiri..Maka tournament gasing BMCA pun bermula ngan agak meriah sekali. So korang layanla gamba2 di bawah ni sebab aku pun dah malas nak menulis panjang2 dah..rasenye dah cukup panjang intro aku ni..cadangnye nak terus letak gambo je tanpa ade explanation..tapi nanti takut kome tak paham pulak.hehe.


gaya seorang champion gasing nak memangkah gasing orang lain..hehe

Habisla gasing-gasing kat tengah ni yang menjadi mangsa pangkahan gasing lain

Aktiviti riadah yang menyehatkan tubuh badan

Cube teka..die ni main yoyo ke main gasing?????hehe


Sesi bergambo juara-juara gasing

Terasa puas pulak dapat main gasing balik..tambah pulak ramai member2 yang join main bende ni..yela kan, dah lame tak main. Bila dapat main balik permainan zaman budak-budak dulu memang terasa syok. So teramat rugi la bagi bebudak zaman sekarang dan bebudak zaman aku yang tak pernah merasa main gasing ni time kecik-kecik dulu..Bagi sesiape yang tak pernah main lagi gasing, dinasihatkan pila try main gasing ni..syok!!hehe

Wassalam.



3 comments:

Syammil on March 6, 2009 at 2:14 AM said...

cm crita gaco ja main gasing smpi ke smua tmpt time kecik2 dulu.hg copy story dia ka?

aku la champion gasing yg sbnar..hahaha

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on March 6, 2009 at 5:34 AM said...

konpemla lbh kurang..dh mmbesar batch yg sama.
"ko dulu kecik2 mesti tak pernah main gasing kn"...aku ulang balik ape yg pakcik depan umah tu ckp kat ko..haha

M A S R U R A H on March 20, 2009 at 12:18 PM said...

wah bestnye main gasing..

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal