Tuesday, June 23, 2009

Perginya Permata Dakwah : Syeikh Dr Fathi Yakan


Dunia dikejutkan dengan pemergian seorang permata dakwah yg cukup hebat bagi aku iaitu Syeikh Dr Fathi Yakan pada 13 Jun yg lalu. Mungkin ramai yang tak mengenali nama ni...or mungkin ade gak yg pernah mendengar nama ni.

Arkitek dakwah & gerakan Islam ini dilahirkan di Tarablas pada 1933 dan mndapat ijazah kedoktoran (PhD) dalam pengajian Islam dan bahasa Arab dari sebuah universiti terkemuka walopun di peringkat master & degree beliau mengambil bidang engineering. (Hope to be like him...)

Karya agung beliau "Apa Ertinya Saya Menganut Islam" memang teramat best utk dibace bagi sesiape yg mencintai dakwah islamiyah..Mungkin kalau kome ade kelapangan blehla try cari buku ni samada kt kedai buku or kat internet je..rasenye tak rugi kalo kome bace ni.


Kini beliau sudah pergi meninggalkan kita. Permata dakwah ini dah tiada. Moga-moga akan lahir lebih ramai tokoh dakwah sehebat Dr. Fathi Yakan kat dunia ni. Ulama' agung yang mampu menjulang martabat Islam setinggi-tingginya. Al-Fatihah....


1 comments:

Sasha on July 8, 2009 at 9:02 AM said...

Moga Rohnya ditempatkan di kalangan org beriman... & Hafizi dapat menjadi salah seorang org yg terbilang sepertinya kelak...

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal