Sunday, May 10, 2009

Buat Mak ku yang Tersayang

Ibu mithali ibu yang sejati
Kasih sayangmu kasih yang suci
Pengorbananmu disanjung tinggi
Jasamu tetap di sanubari

Ibu oh ibu fitrah ku murni
Kelembutanmu menyentuh hati
Semai kasihmu dalam jiwaku
Kau disayangi kerana menyayangi

Ibu oh ibu hatimu suci
Tulus ikhlasmu mendidik daku
Sanggup bersusah dan menderita
Demi kebahagiaan sekeluarga

Ibu oh ibu kau serikandi
Bakti amalmu tidak terperi
Beramal soleh berperibadi
Mentaati Allah juga suami

(Nada Murni, Ibu Mithali)

Assalamualaikum...

Dah lame bebenor rasenye tak menghapdet blog ku ni..banyak bende yg perlu di setelkan saat akhir ni..present project, present psm, nak jilid psm lagi..ffuhhhh!!! letih giler dibuatnye. tapi alhamdulillah, sumenye dh setel except tinggal nak jilidkan aku punye psm je lg.

Biasenye tiap2 tahun minggu kedua dlm bulan mei sume orang menyambut hari ibu..tak kire la yang still ade ibu or takde ibu pun still bleh sambut. So time ni la anak-anak akan bagi hadiah kat mak-mak dorg, blnje makan la, blnje gi shooping la, or paling paling ringkas pun just sekadar ucapan yang bleh menggembirakan ati ibu kite.

Tapi kite kene ingat, kite hargai ibu kite bukanla hanya sehari dalam setahun ni je..lepeh habis hari ibu, sume buat donno je ngan ibu bapa ..yg anak duk jauh balik pun jarang2, tepon tanye kabor mak bapak pun tak sior..apetah lg nak blnje makan. Suppose kite sebagai umat Islam, kite wajib taat & menghormati mak bapak kite setiap masa, setiap saat, setiap detik selagi mane mak bapak kite tak suruh kite syirik kan Alllah.

Firman Allah: " Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya" (surah al-ankabut, ayat 8)


Aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat mak ku, Puan Hajjah Noor Azian bt. Haji Nasiruddin yang paling aku sayang..tanpa mak aku yang telah bertarung nyawa melahirkan aku, berpenat lelah membesarkan aku, still layan karenah anak mu yg nakal ni walau sesibuk & sepenat mane pun, still ade mase nak ajar aku membaca & menulis walopun time tu mak penat baru balik ngajor kat sekolah, tak mungkin aku bleh berjaya sampai ke tahap camni. Aku tau aku banyak buat dosa ngan mak..kadang2 aku tak dengor nasihat mak, kadang2 aku ade kecik kan ati mak..tapi mak tak pernah pun ambik ati ape yg aku buat.. Tak pernah pulak mak membenci aku walopun aku ade buat mak aku sakit ati..kalo mak marah pun, seejap je. & tu tandenye mak sayangkan aku. Arggh....banyak betul dosa aku ngan mak bapak aku. Mak..abah, ampunkan dosa anakmu ni.

Walau aku bagi 35 bijik gunung yg dipenuhi emas skalipun kat mak bapak aku, aku still tak dpt nak balas jasa mak bapak aku yang telah berpenat lelah membesarkan anak-anaknya. Ape yang aku bleh buat just doakan kesejahteraan mereka dunia akhirat..and selagi mereka masih bernyawa ni, selagi tu la aku akan sekerap yg boleh temani & hargai mak bapak aku..& insyaAllah, kalo dah keje nanti and Allah still bagi nikmat rezeki & kesihatan, aku nak bawak mak bapak aku pegi haji dengan duit hasil titik peluh aku pulak..insyaAllah..Moga Allah permudahkan segala urusan aku.

Lastly..Selamat Hari Ibu buat Puan Hajjah Noor Azian Bt. Haji Nasiruddin.
You are the best mother i ever had..May Allah bless you. I love you mom.


My lovely mom.



10 comments:

pu3 balqis on May 10, 2009 at 5:35 PM said...

huhu.. insaf2..
terharunya baca..
nice post..

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on May 10, 2009 at 10:44 PM said...

to pu3 balqis:
hehe..syukran2.

::ainbutterfly~ on May 11, 2009 at 5:44 PM said...

selamat hari ibu pijit..hehe..
same muke ko dgn mak ko ye..ngee~

miss GAZA on May 12, 2009 at 10:06 AM said...

yups..
kita kena hargai ibu tyap2 hari.
smentara hayat msih dikndung badan.
wa...
sedeynya:[

Sasha on May 12, 2009 at 12:18 PM said...

Comelnya mak Hafizi... Moga dia sentiasa dilindungiNya & dipanjangkan umur...

Ibn Mohamed Amin on May 14, 2009 at 11:54 PM said...

selamat hari ibu pijit.. moga ko jadi ibu yang mithali yang disayangi oleh anak2.. bila nak mengandung lagi? hahaha..

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on May 29, 2009 at 12:39 AM said...

to ain:
konpemla sama..dh nama pun mak aku. kalo bkn mak aku konpemla tak sama..hehe

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on May 29, 2009 at 12:41 AM said...

to miss gaza:
ye betul3x..hehe.takyah sedey2..selagi ade mase nak berbakti kat mak bapak kite tu, rebutla peluang tu..takyahla tunggu bile deme dh takde nnti baru nak haragai mak bapak kite tu.

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on May 29, 2009 at 12:42 AM said...

to kak shasha:
mak sy mmg cute, comel & yg sama waktu ngannye..hehe.tengokla anak die gak, hensem, macho, baik ati, peramah, suke tlg org, etc..wakakakaa

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on May 29, 2009 at 12:43 AM said...

to pamie:
tggula tahun dpn aku ngandung..hahaha.bunguks.taula ko dh ngandung 2x.haha

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal