Friday, November 28, 2008

Styling Day

assalamualaikum...dah lame tak menjenguk blog ni..kalau jenguk pun takde mase nak hapdet disebabkan kebizian final exam + styling project..Alhamdulillah semuanya dah setel..& now bolehla bercuti ngan gumbira kat rumah bersama family..hehe

For this post, i just want to share about my automotive styling project. Subjek ni subjek yang paling best sem ni pasal nye subjek ni takde final exam. Pehtu subjek ni jarang ade klas..semedang je klas cancel..hehe..pastu subjek ni takyah penin2 nyamuk nak kira-kira pasal subjek just melukis je kojenye..& last skali lecturer subject ni sempoi..tapi tak taula markah yang beliau bagi tu kesempoian gak ke tak..harap2 sempoi gakla..hehe.

For this project, our group yang diketuai oleh Hadi drifter KE 70 as our group leader yang dibantu oleh koncon-konconye iaitu gaco bajet cute, arip shah the presenter (sem depan sume slide ngan present ko yang bentang..heheh), sob2 coki2, hanep@astig, zul a.k.a faizal tahir & tak lain tak bukan mohd hafizi b haji abdul rahman yang sangat hebat lagi baik hati, sempoi, hensem, suke tolong orang, peramah, periang...(dah..dah cukup...cukup..tolongla jangan puji aku lagi..nanti aku kembang karang payah..riak pulak karang..wahahaha..)

Kami se empat segi suara (tak sedap asyik sebulat suara je..tukor pulak..hahah) memilih sport coupe sebagai car segment kami..bagi kome yang tak tahu menahu ape kejadahnye sport coupe segment tu senang cite kete sport yang dua pintu..tu nama die kete coupe..kalo kete tu 4 pintu dh lain pulak namanye...kalo takde pintu langsung tu namanye astoporagus...hahah..yang takde pintu just kete F1 je..kete yang baise orang pakai kat jalan ni sume ade pintu except kome cabut sume pintu kete tu bior terlopong je..lawo gak kete yang dicabut sume pintu..memang style..ape kate lepeh ni kome try cabut sume pintu kete kome tu...baru senang nak kuor..takyah bukak2 pintu..hahaha..

Project ni terbahagi kepada beberapa process iaitu sketching 3 concept car atau dalam bahasa melayu nye melukih & mewarna lukisan kete yang kite nak wat tu..bukan je kene lukih kete...tapi kene lukih interior kete skali..payah2..hehe..Lepeh siap sume sketching kete tu, bermula melukih gak tapi gune CAD software iaitu software CATIA. Maka bermula la keje-keje mendesign exterior ngan interior kete ngan menggunakan CATIA ni..

Lepeh siap keje2 mendesign kete tu..keje2 buat model pun bermula..process ni dipanggil mock-up..ala-ala make up gakla..tapi idakla gune lipstik,eye shadow, blusher ke nak mock-up kete tu..karang jadi ape ntah kalau gune sume bende2 tu..hahaha. Kami menggunakan foam untuk buat model ni..untuk pengetahuan bagi sesape yang tak tau ape kejadahnye foam tu,bagi sesape yang baise lembut tangan buat gubah-gubah bunga tu taula foam tu ape..ala..yang biase orang cucuk batang bunga yang nak wat perhiasan tu kat foam la..

Lepeh siap keje keje menggosok model tu, keje menyimen model tu pulak menggunakan putty atau simen kete..tujuannnye nak bagi keras je..kalo agak tak mampu nak beli putty ni,gune jela gel rambut tu...tapi idakla dijamin keras.tapi kalau model kete kome tu diperbuat dari rambut maybe boleh keras gak kot..haha..Simen kenela berkali-kali supaya permukaan kete tu rata je..tak berlubang-lubang. Lepeh siap simen, nak bagi lawa kete tu,spray la kete tu ikut warna ape yang kome nak..Kami gune warna merah..baru garang.hehe.

Besides buat model kete ni, kami juga perlu prepare slide presentation & juga poster presentation for styling day..Maka dengan menggunakan kepakaran power point, photoshop, paint, word, notepad, excel,media player classic,real player...(emmh..word, notepad, excel,media player classic,real player tu ade kene mengena ke nak wat slide ngan poster??musykil2..hahaha). Setelah kami memerah otak sehingga penuh 1 mangkuk, maka terhasillah sebuah karya agung yang memang tak kan dapat di mana-mana art galeri..haha.

Aku rase macam maleh je nak tulis panjang-panjang..maka kome layanla gambo-gambo sepanjang pembikinan model kete kami ni..layaaannn!!!





our car sketches

setelah siap mendesign gune CATIA, render bagi nampak lawa...

design kete ngan enjin kat belakang sekali tu...hebat tak.hehe

pintu terbukak ke atas...memang style la kete kitorang ni..hehe

setelah siap design, mula la sesi nak buat mock-up dengan buat dengan buat rangkanye dulu..



keje penyambungan rangka..sape2 lepeh ni agak2 tulang tercabut bolehla contact kami..kami ade kepakaran menyambung tulang2 rangka..hahaha

rangka kete yang dah siap di pasang..

foam yang telah disumbat kedalam rangka dan telah digosok sehingga dapat bentuk kete tu..

kete yang dah complete disumbat ngan foam..

acara membubuh putty kat model plk..nak bagi keras.

model yang dah siap simen...nila rupenye..

agak2 boleh saing ke ngan kancil tu..haha


dah siap simen kenela menyepray pulak..nak bagi lawa..hehe

proses nak bagi cepat kering cat tu..syaratnye kene letak lampu study kat atas baldi.hehe

dan hasilnye..jeng..jeng..jeng..hehehe




our booth..look nice..tengokla sape yang arrange kan..hehe



some of the posters that we made



bergambo kat booth sendiri...

our team..the best team..yeah!!!!

with our lecturer, Mr Razali (left)..hope u can give high mark to us..hehe

Sampai disini jela post kali ni..anyway, thanks to all my group member because our effort to make this project successful...& hope Mr Razali can give A to this subject..hehe.
Happy holiday to all my friends..hope to see you all next semester..

Wassalam..

8 comments:

mahabbah on December 1, 2008 at 3:39 AM said...

waahh.. best nyeww.. buat kereta

Anonymous said...

kete ke cekodok tu?

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on December 2, 2008 at 11:14 AM said...

selamber ckp cekodok..style kete tu..tak tau menghargai seni langsung..hahaha

Mohd Hanif B Md Yusuf on December 5, 2008 at 10:12 PM said...

cekodok dia kate pizan.. ish2..

Anonymous said...

chanteq2!!
hensem pun hensem..(sape pulak?)

A (beso punye A!)
insyaAllah..
maat taufiq wannajah!! :D

hny

eyena amir on January 19, 2009 at 5:56 PM said...
This comment has been removed by the author.
eyena amir on January 19, 2009 at 5:57 PM said...

fabricate tetap invent...wakaka

M A S R U R A H on February 3, 2009 at 11:45 PM said...

subject ni la plg leceh kite wat...nsb bek lpas jgk...
wlaupon xdpt A huhu..

 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal