Saturday, November 15, 2008

exam lagi.....

Assalamualaikum...

Peperangan kedua telah pun selesai semalam..ade yang ok aku jawab..ade gak yang tak berape nak ok..ade soalan yang senang,ade gak soalan yang susah..ade gak yang aku memang dh hafal baik punye sebelum masuk exam,masuk je dewan exam terus lupe..takpela mungkin ni kafarah untuk aku pasal selalu sangat buat bende-bende lagha ni. Tapi memang lumrah soalan exam..mane nak bagi sume soalan senang kan. Kalo sume soalan senang & tak mencabar minda baik tak yah buat soalan exam..(ceh.menyalahkan soalan exam pulak,padahal aku yang tak study habis & takleh nak jawab..heheh). Tinggal lagi dua siri peperangan lagi yang aku harus hadapi sebelum menutup tirai sem ni yang penuh mencabar dari segi mental & fizikal ni..


Hurm...nak study rase macam malas sangat je disebabkan peperangan tu dijadualkan ari khamis mggu dpn..so mood nak study tu tak berape nak clear sangat disebabkan maybe kurangnye coverage kat sini..kadang-kadang ada.kadang takde..aku pun jadi kadang-kadang rajin,kadang-kadang malas.hehe..

Paper seterusnye ni adalah paper Project management yang memerlukan daya ingatan yang kuat psl sumenye kene hafal..nak kate senang tu takdela..senang kalo hafal sume lecture note dari A sampai Z..hehe..Risau gak paper ni pasal tak study sangat lagi..lagipun aku target A or koman-koman dapatla A- ke bagi paper ni..tapi tula,SYAITAN suke bebenor nak kaco aku bile aku study..ape yang deme suke bebenor nak kaco aku tak taula...mane taknye, nak study sikit,mula terase nak layan anime Bleach yang sekarang ni tgh best citenye..adeh..takpelah..aku still akan tetap usaha sedaya upaya aku & bersungguh-sungguh ..aku taknak hampakan harapan mak & abah aku..

Hadith kat bawah ni buat aku terpikir tentang exam yang dh lepas..hurm...takpela, bende yang dh lepas tu biarla...just tawakal je pada Allah..aku dh usaha sehabis mungkin dh..

hadeeth of the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him), “If anything befalls you, do not say, ‘If only I had done such and such.’ Rather say, ‘Qadar Allaah wa maa sha’a kaan (the decree of Allaah and what He wills happened),’ for saying ‘if only’ opens the door for the Shaytaan.” (Saheeh Muslim,).

Next hadith ni akan menjadi motivasi buatku untuk menghadapi peperangan ke-3 dan juga yang terakhir..."The strong believer is better and is more beloved to Allaah than the weak believer, although both are good. Strive to attain that which will benefit you and seek the help of Allaah, and do not feel helpless.” (Saheeh Muslim, hadeeth no. 2664)

Rasenye cukup sampai disini je..dah takde idea dah nak menulis ape..Doakan aku dapat melepasi peperangan ke-3 dan ke-4 dengan jayanya..ameen...

8 comments:

gaco on November 15, 2008 at 5:32 PM said...

"mungkin ni kafarah untuk aku pasal selalu sangat buat bende-bende lagha ni."

haha.. confession paling berani.. amende benda lagha ko wat nie.. ade kaitan ker dgan roomate ko.. haha

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on November 15, 2008 at 5:41 PM said...

ni takde kaitan ngan Hanip (baca ikut ejaan..hahah)..
ni pasal aku asyk lyn anime je la...kan ke tu bende lagho..
yang menyebabkan hanip (sile baca ikut ejaan gak..haha) menjadi sdkt mental adalah disebabkan golongan2 mental yang berada dibawah tu..termasuk ko..hahaha

gaco on November 15, 2008 at 5:48 PM said...

Aku plak kena.. Hanip berubah mungkin srbab ko dah remukkan hati die.. tu yg die jadi mental tu..

aku x bersalah

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on November 15, 2008 at 5:58 PM said...

bile mase pulak aku telah meremukkan hati die..ko ingat die kete ke nak remuk2..hahha..
tu sume disebabkan syammil sebenarnye..die telah mengikut jejak langkah syammil..hehe

Sasha on November 19, 2008 at 10:07 PM said...

biasalah tu... time nak buat benda2 yg baik ada je halangan, alasan, & ntah apa2 lg... tp time layan tv, takde apa2 yg boleh kacau... cekap betul Mr. Setan buat keje...

Syammil on November 28, 2008 at 11:31 PM said...

sempat lg promote nama aku..klu hal baik dipersilakan..klu hal buruk aku cadangkan hg stop la dr fitnah aku..

hanip bleh bwk hidup dia sndri sbb dia dh besaq pn..ops..lupa plak..gaco lg besaq..

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on November 30, 2008 at 7:46 PM said...

haha...tapi ko mempengaruhi penduduk2 bawah supaya mengikut jejak langkah hang syammil...haha

aku stuju tang kebesaran gaco tu..hahah

محمد حفيظي بن حاج عبد الرحمن on November 30, 2008 at 7:46 PM said...
This comment has been removed by the author.
 

Re-Engineering of Islamic Life Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal